Ontvang 40% korting op geselecteerde producten. Sale!

Binnen 3 a 4 werkdagen in huis • Gratis samples

Waarom plastic?

Veel mensen denken dat papieren zakken milieuvriendelijker zijn dan plastic. Dit is een logische gedachtegang omdat er voornamelijk naar het eindproduct wordt gekeken. Als we echter ook het productieproces en de afvalverwerking meenemen in de vergelijking, laat ons dit een heel ander beeld zien. Papier komt van hout, een eerlijke, organische en duurzame bron. Plastic wordt daarentegen gemaakt van olie of gas. Het is een “niet-duurzaam” materiaal dat wordt verkregen via een chemisch proces. Als we echter het productieproces van beide materialen bekijken, lijkt de productie van papieren zakken veel minder milieuvriendelijk dan die van zijn plastic tegenhanger.

Vergelijking in feiten & cijfers

Een moeilijkheid bij de vergelijking van de feiten en cijfers is dat er zo veel over wordt geschreven en dat er voortdurend naar verschillende onderzoeken wordt verwezen. Onderstaande afbeelding is een vergelijking van de productie van plastic en papieren zakken in cijfers.

Zoals weergeven, gebruiken beide productieprocessen water. Voor de productie van duizend plastic zakken is dat 220 liter, terwijl voor hetzelfde aantal papieren zakken maar liefst 3800 liter water nodig is! Ook wat betreft energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen tijdens de productie komt de plastic zak het beste uit de vergelijking(1).

Hoeveelheid bomen

Om alle plastic zakken die binnen de Europese Unie in omloop zijn in één jaar te vervangen door papier moeten er 2,2 miljoen bomen extra worden gekapt, ofwel 110 km2 bos. Stel dat we duurzaam hout gebruiken (uit een bos waar elk jaar vijf procent van de volgroeide bomen wordt gekapt en nieuwe worden geplant), dan zou er jaarlijks een gebied nodig zijn dat bijna net zo groot is als het Groothertogdom Luxemburg(2), plus nog eens 156 miljard liter water. Dat is gelijk aan 60.000 olympische zwembaden(3).

Milieubelasting

De internationale Retail keten Carrefour Group(4) heeft in 2005 onderzoek gedaan naar de milieubelasting van plastic zakken en papieren zakken. Hun conclusie was dat plastic zakken over het algemeen milieuvriendelijker zijn dan papieren zakken en dat de voordelen alleen maar groter worden naarmate ze langer in gebruik zijn.

Summary of the environmental impacts of different carrier bags from the Carrefour LCA

Environmental impacts of different types of carrier bag relative to a lightweight plastic carrier bag

Afvalverwerking

Het recyclen van papieren of plastic zakken is een lastige klus. Van oud papier wordt opnieuw pulp gemaakt, en deze pulpvezels worden met behulp van talloze chemicaliën gebleekt en gescheiden. De vezels worden vervolgens gereinigd en op vervuilende stoffen gecontroleerd. Daarna worden ze gewassen, geperst en opnieuw tot papier gerold. In Europa wordt momenteel zeventig procent van al het papier met succes gerecycled, dankzij de inspanningen op gemeentelijk niveau. In Europa wordt per jaar ruim zestig miljoen ton oud papier ingezameld(5). Plastic wordt gerecycled door het te smelten en om te vormen. Omdat de kwaliteit daardoor iets afneemt, wordt het vaak in minder functionele vormen hergebruikt. In Europa wordt steeds meer plastic gerecycled, mede dankzij de strengere afvalrichtlijnen en de EU-doelstellingen. Hoewel de recycling van een kilo plastic 91 procent minder energie kost dan een kilo papier moeten we recycling blijven stimuleren en verbeteren. Door zakken vaker te gebruiken, blijven er waardevolle grondstoffen behouden. Als alle Europese landen en met name de consumenten hun verantwoordelijkheid nemen en meer aan recycling doen, kan verreweg het meeste plastic efficiënt worden hergebruikt.

Bronnen
(1) https://www.plasticseurope.org/en/resources/publications/420-denkstatt-plastics-contribution-climate-protection-summary
(2) https://www.plasticseurope.org/application/files/9015/1310/4686/september-2010-the-impact-of-plastic.pdf
(3) https://plastics.americanchemistry.com/Life-Cycle-Assessment-for-Three-Types-of-Grocery-Bags.pdf
(4) https://www2.gov.scot/Publications/2005/08/1993154/32004
(5) http://www.paperforrecycling.eu/the-recycling-process/

Plastic in milieu

We produceren jaarlijks 311 miljoen ton nieuw plastic. In onze oceanen en zeeën drijft dan ook steeds meer plastic afval. Jaarlijks komt er zo’n 5 miljoen ton in terecht. Dit komt van afval wat we op straat weggooien, visnetten die achterblijven, maar ook door het wassen van synthetische kleding, het gebruik van cosmetica of door simpelweg je tanden te poetsen. Al deze verschillende soorten plastic vormen samen in de zeeën en oceanen de zogeheten plasticsoep.

DaklaPack is zich erg bewust van deze toenemende verontreiniging. Wij voeren dan ook een actief beleid met betrekking tot reductie van het gebruik van (single used) plastic in het bedrijf en proberen lekkage naar het milieu te voorkomen. Daarnaast zijn wij al enkele jaren Business Angel van de Plastic Soup Foundation. Deze stichting wil graag een halt toeroepen aan de verontreiniging van de oceanen en zeeën met plastics en actief voorkomen dat in de toekomst nog meer plastic in het milieu terechtkomt.


Meer informatie over Plastic Soup Foundation

Logo PSF
Dreamstime

Meer informatie?

Bent u opzoek naar extra achtergrondinformatie waarom plastic in veel gevallen het beste alternatief is? Bekijk dan de publicaties via onderstaande button.


Bekijk publicaties

Vragen? Stel ze aan onze specialist

Medewerker

Heeft u vragen over hoe in uw situatie een milieuvriendelijker alternatief is toe te passen? Wij nodigen u graag uit om contact op te nemen met onze specialist Aart Burgers.


Contact met Aart

Contactformulier

Bent u benieuwd of er een milieuvriendelijk alternatief beschikbaar is? Laat uw contactgegevens hieronder achter en een van onze specialisten neemt zo snel mogelijk contact met u op om uw vraag te beantwoorden.